Za nami kolejna edycja kulinarnej imprezy „MasterChef”, która odbyła się 25.02.2025 r. Konkurs zorganizowany został już po raz trzeci i polegał na samodzielnym wykonaniu potraw. Do udziału
w rywalizacji o tytuł mistrza kuchni Internatu zgłosiło się 5 drużyn. Oryginalnie przygotowane dania zostały ocenione przez jury
w składzie: pani Renata Dychto – Kierownik Internatu, pani Monika Klimkiewicz – intendent, pani Barbara Antosiewicz – kucharka
oraz pani Marta Kirsz – wychowawczyni.
Nagrody otrzymali:
I miejsce – Yanina Yadzhyn i Veronika Heller za popękane ciasteczka,
II miejsce – Maja Kowalewska i Piotr Cybulski za makaron w sosie pomidorowym,
III miejsce – Arkadiusz Mauer za przygotowanie omletu.
Pomysłodawczynią oraz organizatorką wydarzenia była wychowawczyni, pani Marzena Rutkowska.
Udostępniamy „zwycięski” przepis na popękane ciasteczka
Porcja na 24 sztuki.
Składniki:
• 160 g – mąki
• 200 g – cukru pudru
• 50 g – kakao
• Szczypta soli
• 10g – proszku do pieczenia
• 60 g – masła w temperaturze pokojowej
• 2 szt. – jajka
• 60 g cukru pudru do posypania ciastek
Przygotowanie:
1. Przesiać przez sito mąkę, cukier puder, kakao, sól, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać.
2. Oddzielnie ubić dwa jajka, dodać do suchych składników. Dodać masło i mieszać szpatułką (łyżką), aż masa stanie się jednolita. Ciasto będzie dość gęste.
3. Włożyć do lodówki na 1,5–2 godziny lub zamrażarki na 20 minut.
4. Zacząć formować kulki za pomocą łyżki miarowej itp.
Uformowane kulki zanurzyć w misce z cukrem pudrem. Obtoczyć je maksymalnie dużą ilością cukru pudru.
5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec w temperaturze 180–190°C przez 10–12 minut
(w zależności od wielkości kulek).
Życzymy smacznego
Internat I Liceum im. Henryka Sienkiewicza w Płońsku